Als je online een reisverzekering afsluit ben je verzekert tegen verlies of beschadiging van je bagage, medische kosten, pechhulp voor automobilisten en uitzonderlijke kosten zoals vervoer terug naar huis als je ernstig ziek wordt of een ongeval krijgt.
Je kunt een reisverzekering eenmalig afsluiten voor de duur van je vakantieperiode. Dit noemt men een kortlopende reisverzekering. Indien je één keer per jaar op vakantie gaat is de kortlopende variant meestal het voordeligst. Een kortlopende reisverzekering stopt automatisch na afloop van je vakantie en je betaald eenmalig de premie. Ga je regelmatig op vakantie of voor een langere periode dan is een doorlopende reisverzekering vrijwel altijd voordeliger.
Doorlopende reisverzekering
Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar voor een onbeperkt aantal reizen verzekerd. In het algemeen geldt: gezinnen die per jaar 3 weken of langer op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor alleenstaanden ligt het omslagpunt bij 4 weken.
Kortlopende reisverzekering
Naast doorlopende reisverzekeringen bestaan er kortlopende reisverzekeringen, een verzekering die je afsluit voor één vakantiereis. Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke verzekering met een vaste ingangsdatum en einddatum. Je verzekert hiermee een reis, vanaf het vertrek van huis tot aan terugkomst.
Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering biedt dekking als de reis niet doorgaat of moet worden afgebroken. Deze kun je als aanvulling op je doorlopende reisverzekering of als losse verzekering afsluiten.
Dagwaarde
Een verzekeraar vergoedt voor veel spullen die ouder zijn dan een jaar alleen de dawaarde en daarbij gelden maximale bedragen voor bijvoorbeeld filmapparatuur en sieraden. Sowieso geldt voor de waarde van de bagage die vergoed wordt altijd een maximum. Dit bedrag varieert per verzekeraar, kijk dus altijd goed naar de voorwaarden.
Sieraden worden alleen vergoed als je ze draagt of in een kluis hebt opgeborgen. Diefstal van bagage uit de auto wordt vaak ook niet zonder meer vergoed, tenzij je kunt aantonen dat de bagage van buitenaf net te zien was. De verzekeraar verwacht van jou wel een zeker mate van zorgvuldigheid en oplettendheid.
Een reisverzekering gaat pas in als je je huis verlaat. Als je gloednieuwe spullen gestolen zijn, moet je de waarde kunnen aantonen met originele aankoopbewijzen. En als je bagage tijdens een vliegreis zoekraakt of is beschadigd, kun je de vliegtuigmaatschappij of de reisorganisatie aansprakelijk stellen voor het verlies en vaak krijg je volgens de regelementen van de vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie, van hen een financiële compensatie. De verzekeraar zorgt ervoor dat je tijdens je reis nieuwe spullen kunt kopen door een geldbedrag over te maken.
Medische kosten
Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je meestal kiezen om de medische kosten apart mee te verzekeren. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering de medisch noodzakelijke kosten die je in het buitenland maakt, maar wel tot een maximum van de zorgtarieven in Nederland zouden zijn. De zorgverzekeraar kijkt daarbij naar de tarieven die voor een bepaalde behandeling in Nederlanden gelden. Ben je duurder uit, dan wordt dit uit je reisverzekering vergoed.
Verzekerd over de grens?
Check van tevoren ook je autoverzekering. Wordt er bijvoorbeeld vervang vervoer geregeld als je in het buitenland pech krijgt? Als je een ongeluk krijgt met de auto in het buitenland en er zit niets anders op dan terug te gaan, dan vergoeden de meeste autoverzekeraars het vervoer naar Nederland, inclusief het terugbrengen van de auto. Als dat niet geregeld is via je eigen autoverzekering, kijk dan of die je die polis kan uitbreiden en wat dat kost.
Vertraging vliegreis
Als een vlucht drie uur of langer vertraagd is en er geen sprake van overmacht, zoals bijvoorbeeld dichte mist of zware sneeuwval, dan heb je recht op een schadevergoeding van de vliegtuigmaatschappij.
Dit geldt alleen voor vluchten die vertrekken vanuit een luchthaven die binnen de Europese Unie (alle maatschappijen) of die naar een Europese luchthaven vliegen met een Europese luchtvaartmaatschappij.
Reisklachten
Verzamel bij reisklachten altijd ter plaatse zo veel mogelijk bewijs van de klacht (foto’s, nota’s, verklaringen van getuigen etc.) en dien binnen een maand na terugkomst in Nederland de klacht schriftelijk in bij de reisorganisatie. Nu kan dat uiteraard tegenwoordig ook vaak online.
Klachten moeten ingediend worden binnen drie maanden nadat de reisorganisatie een schriftelijke reactie op je klacht heeft gegeven, anders wordt de klacht niet meer in behandeling genomen.