Een online aansprakelijkheidsverzekering sluit je af als je beschermt wil zijn tegen schade waarvoor ánderen je aansprakelijk kunnen stellen. Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor jezelf, voor jullie als stel zonder kinderen, of voor het hele gezin.
Schade kan op veel manieren ontstaan. Bijvoorbeeld doordat je of een van je kinderen per ongeluk spullen van een ander beschadigt. Of als iemand gewond raakt door jouw schuld. Vaak ben jij dan aansprakelijk en schrik niet: een schadeclaim kan hoog oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de financiële gevolgen hiervan. Bereken je premie.
Een AVP is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden. Als jij of iemand van je gezin iets doet waardoor schade ontstaat, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat jij of een van je kinderen verantwoordelijk wordt gesteld voor de materiële schade, maar ook voor letselschade. Zeker letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je goed verzekerd bent.
Wie is wanneer aansprakelijk?
Inwonende meerjarige kinderen en kinderen die voor hun studie buitenshuis wonen zijn ook verzekerd onder jouw gezinspolis. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de AVP gezien als onderdeel van het gezin. En zowel bij de alleenstaanden- als bij de gezinspolis zijn logés, personeel en huisdieren meeverzekerd.
Voor kinderen van 14 en 15 jaar ben je als ouder in principe verantwoordelijk, tenzij je kunt aantonen dat jou niets te verwijten valt en dat je het foute gedrag van je kinderen met geen mogelijkheid had kunnen verhinderen.
Kinderen van 16 en 17 jaar zijn zelf verantwoordelijk voor de schade die ze aanrichten en alleen als de ouders aantoonbaar nalatig zijn geweest, kunnen die aansprakelijk worden gesteld.
Een kind is vanaf zijn 18e meerderjarig en als ouder kun je nooit aansprakelijk worden gesteld voor de schade die je meerderjarige kinderen veroorzaken of voor bijvoorbeeld hoge schulden die ze zijn aangegaan.
Tips
- De AVP biedt geen dekking voor het aansprakelijkheidsrisico dat met motorrijtuigen verband houdt. Daarvoor moet je (wel wettelijk verplichte) Wam-verzekering afsluiten.
- Schade die je met opzet veroorzaakt, wordt nooit vergoed.
- Het wel of niet hebben van dieren (en het aantal daarvan) en/of (vakantie)huizen beïnvloedt de hoogte van de premie.
- Bij een gezinsdekking is de grootte van het gezin niet van invloed op de premie.
- Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een (vrijwillig) eigen risico, zodat je minder premie betaalt.