Autoverzekering overzichtelijk online afsluiten. Online-verzekeringenafsluiten.nl helpt je in vijf simpele stappen bij het onafhankelijk vergelijken en afsluiten van je autoverzekering. Bekijk welke autoverzekering het beste bij je situatie past.
In Nederland is het verplicht om je auto te verzekeren. Je kunt zelf bepalen hoe je je auto wilt verzekeren. Als consument heb je de keuze uit 3 dekkingen:
1. WA (wettelijk) verplicht
-schade met uw auto aan andere auto’s, personen en spullen
-meest gekozen voor auto’s ouder dan 8 jaar
Je bent in Nederland, net als in alle andere EU-landen, verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. WA staat voor Wettelijk Aansprakelijkheid. De schade die jij met je auto veroorzaakt en waarvoor jij aansprakelijk bent, wordt vergoed aan de tegenpartij, zowel materiële schade als letselschade. De schade aan je eigen auto en letschade bij jezelf zijn niet verzekerd. De WA-verzekering is de goedkoopste vorm. Auto’s ouder dan acht jaar worden vaak alleen WA verzekerd omdat de dagwaarde van de auto zo laag is dat deze niet opweegt tegen de premie voor een uitgebreidere verzekering.
2. WA+Beperkt Casco
-ook schade aan uw eigen auto, zoals ruitschade en schade door inbraak, brand of storm
-meest gekozen voor auto’s van 5 t/m 8 jaar
Deze verzekering wordt ook wel WA plus genoemd. Naast de schade die jij met je auto veroorzaakt, vergoedt deze verzekering ook schade aan je eigen auto die je niet zelf hebt veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan brand, diefstal, vandalisme, storm en ruitbreuk. Schade aan je eigen auto, die je door eigen schuld veroorzaakt, wordt niet vergoed. De WA plus verzekering wordt in de regel afgesloten voor auto’s die tussen de vijf en acht jaar oud zijn.
3. WA+Volledig Casco (All risk)
-ook schade die u zelf veroorzaakt en door vandalisme
-meest gekozen voor auto’s jonger dan 5 jaar
Deze verzekering wordt ook wel allrisk genoemd, maar dat betekent niet dat ook echt alles is verzekerd. Schade aan banden bijvoorbeeld niet. Wel wordt bij deze verzekering alles wat onder WA plus valt vergoed, plus alle schade aan je eigen auto. Nieuwe auto’s of auto’s van slechts een paar jaar oud worden vrijwel altijd allrisk verzekerd.
En daarnaast zijn er ook nog een enkele aanvullende, niet-verplichte verzekeringen:
Ongevallen-inzittendenverzekering
Deze verzekering keert eenmalig een vast bedrag uit aan de bestuurder en/of passagiers bij overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval. De uit te keren bedragen staan in de polis en er is geen verband tussen het uitgekeerde bedrag en de werkelijk geleden schade. De uit te keren bedragen variëren veelal tussen enkele duizenden en enkele tienduizenden euro’s.
Schadeverzekering voor inzittenden
Deze verzekering vergoedt de schade die de bestuurder en/of passagiers lijden door het ongeval. Zowel letselschade als de schadeloosstelling van nabestaanden wordt vergoed.
Verkeersrechtsbijstand dekking
Deze verzekering helpt met juridische hulp bij conflicten in het verkeer en rondom de auto, afhankelijk van de gekozen dekking.
Dagwaarde
De meeste verzekeraars vergoeden bij een total loss of diefstal, ongeacht het type verzekering die je hebt, alleen de dagwaarde. Er zijn echter ook verzekeraars die niet de dagwaarde, maar de aanschafwaarde vergoeden. Zij vergoeden bijvoorbeeld de eerste twee tot drie jaar de prijs die jij voor de auto hebt betaald, ook bij tweedehands auto’s. Na drie jaar vervalt deze regeling en betalen ook zij de dagwaarde. Het loont dus om de polisvoorwaarden van een verzekeraar erop na te slaan.
Bonus-malus
Een ongeluk zit in een klein hoekje…Maar een kleine schade claimen bij je verzekeraar kan je vaak duur komen te staan. Dat komt door het zogenaamde bonus-malus-systeem.
Met het bonus-malussysteem worden goede rijders die weinig of geen schade claimen beloond met een korting op de premie voor hun autoverzekering. Dit heet ook wel een on-claim korting. Brokkenpiloten, die veel schade claimen, betalen een hogere premie voor hun autoverzekering, wel zo eerlijk.
Een bonus-malussysteem heeft een ladder die meestal uit 15 tot 20 treden bestaat. Als je een jaar zonder schade hebt gereden, stijg je een tree op de bonus-malusladder waardoor je meer premiekorting krijgt. Heb je in een bepaald jaar wel schade geclaimd, dan zak je één of meer treden en betaal je het volgend jaar een hogere premie.